Skip to main content

Kennismaking met Mark & Michelle

Begin 2020 heb ik kennisgemaakt met Michelle en Mark van Kolenboertje. Dit prachtige bedrijf uit Wierden verzorgt BBQ workshops in alle puurheid. Tijdens onze kennismaking werd er bij mij de vraag neergelegd of ik de fotografie zou willen verzorgen voor de nieuwe website van Kolenboertje. De vraag aan mij was om de visuele vertaalslag te maken van barbecue naar barbecue meesterschap met als thema kunst (schilders). De unieke handtekening van Kolenboertje is de kunst van het weglaten. Samen BBQ’en met weinig ingrediënten. Dat is waar Kolenboertje voor staat. Mooie stukken vlees, verse vis en heerlijke groentes worden bereid op de BBQ. Mooier gaat het niet worden, dat zijn de woorden van Mark. 

kolenboertje-marigoldtwelve-food-photography-kennismaken

Moodboard & Inspiratie

Het is ontzettend handig om voor mezelf, maar ook voor de klant, een moodboard te creëren. Hier ontstaan ideeën en eerste beelden waarbij je een bepaalde houvast hebt. Een goede planning en voorbereiding is van essentieel belang. Hieronder lees je een stuk tekst wat ik in het moodboard heb gezet:

Het meesterschap van Kolenboertje laat zien dat het terug gaat in de tijd. Net zoals de kunstenaars (de meesters) van vroeger gebruik maakten van weinig materialen. Zo gebruikt Kolenboertje ook weinig ingrediënten en handelingen. Dit om een puur en smaakvol BBQ gerecht te maken en serveren. Mensen die een workshop willen volgen bij Kolenboertje kunnen kiezen tussen 3 verschillende workshops/kunstenaars. De BBQ is het canvas waar het allemaal mee begint. Het eten is het materiaal waarmee de ‘kunstenaar’ werkt. Met de juiste tips & tools van de kenners van Kolenboertje wordt er een heerlijk en puur gerecht gecreëerd door de ‘kunstenaar’. Uiteindelijk wordt het geserveerd als ‘Kunst’ om op gegeten te worden.

De verschillende soorten food waarmee Kolenboertje werkt fotograferen in een kunstvorm met materialen waarmee een echte kunstenaar werkt.

  • Vlees: houtskool / vuur
  • Vis: ecoline / water / ijs
  • Octopus: inkt / mens als model
  • Vega: verf / stilleven / houtstronk als sokkel
vis-kolenboertje-zalm-marigoldtwelve-bbq

De photoshoots

Michelle met de côte de boeuf

De eerste photoshoot stond op de planning en we begonnen met de vlees photoshoot. Tijdens de eerste photoshoot was het de beurt aan Michelle om op de foto te gaan. Het vasthouden van de grote côte de boeuf was best pittig, maar Michelle heeft elke foto gerockt! Naast côte de boeuf heb ik ook de presa en de tomahawk mogen vastleggen. Alles in pure eenvoud. Het mooie stuk vlees, wat peper en zout en een mooi mes waarmee het vlees wordt aangesneden. 

michelle-vlees-kolenboertje-marigoldtwelve-food-photography
kolenboertje-food-photography-marigoldtwelve-puur-kunst

Mark met de octopus

Al snel volgde de photoshoot waarin Mark op de foto zou gaan met een octopus! Oh jongens, wat heb ik naar deze shoot uitgekeken. Vooral omdat het iets is wat je niet zo snel weer zou doen. En laten we eerlijk wezen, wie is er nou zo gek om een octopus op je hoofd te laten zetten?! Nou, dan ken je Mark dus nog niet. Niets was hem te gek. Zelfs niet dat hij een tentakel van de octopus in z’n mond stopte. Alles voor het perfecte shot!

Als food photographer zijn dit natuurlijk de leukste dingen. Mensen mogen vastleggen waarbij de grenzen worden opgezocht. Michelle heeft mij deze dag zo ontzettend goed geholpen. Het viel niet mee om de octopus op het hoofd van Mark te houden, zo glibberig! We hebben ook nog foto’s gemaakt met een zalm en een rog. De structuur van de huid was zo ontzettend mooi om vast te leggen. Het resultaat mag er wezen en Mark en Michelle waren helemaal blij met het resultaat. 

octopus-kunst-marigoldtwelve-food-photography-kolenboertje
rog-kolenboertje-mark-marigoldtwelve-food-photography

Veggies

De derde photoshoot die op de planning stond was de vegetarische photoshoot. De kleuren van de groentes en de combinaties hiervan vond ik echt prachtig om te mogen vastleggen. Een paarse bloemkool, een artisjok, rode uien en nog veel meer. Wat ik zo mooi vind aan de filosofie van Kolenboertje, is dat alles in de puurheid wordt gemaakt. Niets is puurder dan mooie groentes en die op een eenvoudige manier bereiden. En dit in combinatie met vis of vlees. Echt prachtig. Ik heb ontzettend veel lol gehad deze dag omdat we ook nog eens met verf aan de slag gingen. Michelle heeft me echt super goed geholpen om het beste resultaat neer te zetten. En zeg nou zelf, een paarse bloemkool gedipt in witte verf, mooier gaat het niet worden toch?

vega-marigoldtwelve-kolenboertje
bloemkool-vega-marigoldtwelve-veggie-kolenboertje-food-photography

Ecoline als sfeer element

De laatste food photoshoot stond in het teken van oesters en een kreeft die ingevroren waren. De connectie met kunst was het materiaal wat ik voor deze photoshoot ging gebruiken. Ecoline! Een fantastische tool om zo intense kleuren te creëren. Wat heb ik staan hakken in dat ijs om de perfecte compositie neer te zetten. Een paar druppels ecoline erbij en daar kwam een prachtig beeld tevoorschijn. De kleuren van de kreeft en het ‘blauwe’ van de zee werken heel goed samen. 

bbq-ecoline-kunst-marigoldtwelve-food-photography-kolenboertje

Creativiteit

Ik kan wel zeggen dat dit mijn meest toffe en creative photoshoot tot nu toe is geweest. Wat een enthousiasme en een positieve vibe was er elke keer weer wanneer ik bij Kolenboertje mocht fotograferen. Ik heb er zo ontzettend van genoten en laten we eerlijk zijn, het eindresultaat mag er toch zeker wel wezen! Trots, op het feit dat ik deze beelden kan neerzetten en zeker trots op de mooie samenwerking die ik met Mark en Michelle heb. We gaan zeker nog meer mooie dingen creëren in de toekomst. 

Review van Kolenboertje:

“Vanaf het eerste contact waren we super enthousiast over de manier van werken en het persoonlijke contact. Mariëlle weet zich in te leven in haar opdrachtgevers en met haar creativiteit een ontzettend mooi resultaat neer te zetten. Ik beveel Marigoldtwelve Food Photography aan op basis van onze ervaringen!”

En natuurlijk kan ik maar op één manier afsluiten: ga een workshop volgen bij Kolenboertje en ervaar zelf het barbecue meesterschap. 

oesters-kolenboertje-marigoldtwelve-bbq-kunst