Skip to main content

Historie aan gerechten

Eet uit Eigen Streek is een initiatief wat is ontstaan vanuit een idee wat bedacht is door Koen Olde Hanter van Aanstreekelijk en Sandra Schipper van het Palthe Huis. Eet uit Eigen Streek zorgt ervoor dat mensen bewust met voedsel omgaan. We zijn steeds meer bezig met waar ons eten vandaan komt. Het lokaal consumeren zorgt voor minder voedselkilometers en je support de lokale winkels. Vanuit het Palthe Huis zijn er kookschriften van de familie Palthe gebruikt. Hieruit zijn heerlijke recepten gehaald. Het Palthe Huis en Aanstreekelijk zorgen ervoor dat mensen een unieke ervaring krijgen waarbij ze thuis een bijzonder gerecht kunnen creëren. De recepten die uit de 18e eeuw komen zijn uniek. De bereidingswijze van toen zie je nu bijna niet meer. Hoe leuk is het dan om thuis te gaan ontdekken hoe de mensen van die tijd hun eten klaar maakten. Mensen worden meegenomen in de historie van gerechten en smaken. 

streek-food-photography-marigoldtwelve

Food foto’s

Om dit mooie project visuele kracht bij te zetten hebben de mensen achter Eet uit Eigen Streek Marigoldtwelve Food Photography ingeschakeld. Ter voorbereiding op dit project heb ik een moodboard gemaakt met daarin inspiratiebeelden. Een stijl neerzetten voor Eet uit Eigen Streek was een hele leuke uitdaging. Er zijn in totaal drie photoshoots geweest waarvan de eerste photoshoot plaats heeft gevonden in het restaurant van kok Jojan. Tijdens deze eerste photoshoot heb ik samen met Marlyn, educatie medewerkster van het Palthe Huis en handmodel, alle props uitgestalt. Marlyn heeft de mooiste props uit het Palthe Huis meegenomen waarbij de bruidskaraf een prop is van heel veel waarde. De eerste setting was klaar om gefotografeerd te worden. Smodderbaars als hoofdgerecht met de komkommersalade als bijgerecht. De sfeer op alle foto’s moest een bepaalde oudheid uitstralen. De rest van de settings hebben Marlyn en ik samen bedacht en klaar gezet. Jojan heeft alle gerechten klaargemaakt en mooi opgemaakt. Om de stijl neer te zetten op zo’n eerste photoshoot dag is best wel een uitdaging. Het gaat de stijl zijn voor de rest van het project. Gelukkig zijn de foto’s heel goed gelukt. Het was makkelijk om de tweede photoshoot te vervolgen in het Palthe Huis in Oldenzaal. 

food-photography-aanstreekelijk-marigoldtwelve

Palthe Huis

Op dag twee stonden de maaltijdboxen op het programma. Er zijn sfeerfoto’s en foto’s van de boxen gemaakt. De sfeer in het Palthe Huis heeft ervoor gezorgd dat het historische gevoel nog sterker naar voren komt op de foto’s. De grond is een rol gaan spelen. Het tafelblad in de keuken is gebruikt als ondergrond. De voorkant van het Palthe Huis is gebruikt. Zo heeft bijna elk plekje in het Palthe Huis een betekenis gekregen tijdens de photoshoot en op de foto’s. Marlyn en ik hebben samen de boxen samengesteld en de de styling uitgedacht. Het was behoorlijk hard werken om alles op de foto te hebben voordat het schemerig zou worden. Gelukkig is dat gelukt!

Bak recepten

De derde photoshoot heeft een paar weken later plaatsgevonden in verband met corona. De bakproducten waren deze dag het onderwerp van de foto’s. Kok Jojan heeft ter voorbereiding drie recepten uitgewerkt en heerlijke baksels gemaakt. We hebben gemerkt dat de stijl van het Palthe Huis heel goed samenwerkt met de props, de foodstyling en het eten. Samen met Marlyn heb ik weer een hele leuke dag gehad in het Palthe Huis. De sneeuwbollen, colobijnkoek en worteltjestaart stonden in een mum van tijd op de foto. Het fotograferen van dit soort gerechten is en blijft bijzonder omdat je weet dat mensen in de 18e eeuw dit toen ook maakten en aten. Hoe bijzonder is dat? De boxen Eet uit Eigen Streek met historische gerechten en smaken bestel je nu op www.eetuiteigenstreek.nl 

palthe-huis-marigoldtwelve-food-photography